Feb 28, 2011

Kini Kembali...

Posted by Hidayah Manan at Monday, February 28, 2011 1 comments
...mintak ruagan untuk bernafasssssss...fuhhhhh..

malam tadi sudah berada di rumah sendiri..nyamannnn jeeee..tapi kalau tengok lantai rumah yang berdebu dan berhabuk sehingga arissa boleh buat grafiti comel atas lantai...maysaAllah..dasatnya rumah yang ditinggalkan lama...

tak pergi bercuti mana-mana pun, lepak di rumah mak..seminggu lebih di rumah mak sangat sedap rasanya..bukan sebab rumah mak yang sedap tapi masakan mak memang sedap..perut sentiasa kenyang :D..duduk rumah mak memang perut akan dimanjakan dengan teruk..iyee memang teruk..bukan perut aku je dimanjakan..sampai arissa punya perut pun penuh jer..da naik lagi isi kat pipi arissa..haha..jeles dengan kakak2 aku yang duk dekat rumah mak..tapi takpe nanti jebun akan outstation lagi katanyaaa..katanya lagi dia tumpang aku kat ruma mak lagiii..hehehe..wahai perut tunggu lah kamu untuk dipenuhkan lagi..

ok stop..mahu siapkan slide presentation for viva...
aza aza fighting!!!

Feb 17, 2011

BERJAGA-JAGA SEBELUM TERKENA...

Posted by Hidayah Manan at Thursday, February 17, 2011 2 comments
Malam..

Sebelum kamu tidor sila pastikan:

  1. Semua pintu pagar, pintu rumah, pintu bilik, pintu bilik air, sliding door, pintu bilik tv atau segala bentuk pintu di rumah anda di kunci/selak/tekan tombolnya/lock/mangga/solec..etc
  2. Semua tingkap bilik,tingkap bilik air, tingkap jamban,tingkap dapor, tingkap ruang tamu juga di kunci/selak/tekan tombolnya/lock/mangga/solec..etc
  3. Anak anda tidor dalam keadaan selamat..jika anak sudah besar boleh suruh mereka kunci pintu semasa tidor..
  4. Menyimpan segala harta benda,emas,gelang emas,cincin emas,gigi emas anda semua ditempat yang sangat2 selamat..lagi selamat simpan dalam bank..
  5. Jangan letak barang peribadi seperti laptop,notebook,henpon,external hardisc,ps3,ps2, etc merata2 tempat..sila simpan di tempat yang sepatutnya.
  6. Jangan tidor bersama-sama barang kemas anda..
Jika semuanya telah dipastikan betul2 selamat barulah anda bole tidor dengan selamat dan aman hingga esuk harinya..Insy'Allah..
Tapi jika kita telah melakukan semua perkara pencegahan sperti diatas tetapi masih jgk mengalami kejadian yang tidak sepatutnya berlaku ke atas keluarga anda..anggap semua itu ketentuan dariNya..mungkin ada hikmah disebalik kejadian yang berlaku..

Yelarrrrr...Apa korang akan buat bila tetiba dikejutkan oleh orang asing dari tidor yang nyenyak?!!! Tettttt...ya Allah mintak dijauhkan semua dari segala kejahatan dunia dan akhirat..

Baiklah..Kenapa tetiba aku bagi pesanan macam tuh yeee...sebabnya aku tak nak kamu-kamu yang ada ruma banyak pintu tidak membuat penjagaan keselamatan rumah dengan baik..kerana aku tak nak kamu mengalami trauma-yang-melanda-jiwa..seperti yang di alami oleh keluarga hangkat aku..hahhh..sapa??..sapa??

Tengahari semalam aku dpt panggilan dari kak ika-wife-lecturer-degree-master supervisor-ukm aku yang rumah beliau telah dimasuki perampok..ngeriiiiiiii..terus mengucap banyak2 sambil dengar cerita beliau..terus aku kunci/lock/mangga/selak pintu rumah..takutttttttt punya pasal..

Aku : Ya Allah..macam mana boleh  lepas masuk ke rumah malaun-malaun tuh? Brapa orang malaun?..semua selamat tak? ada yang kena belasah ke? Ya ampun...budak2 pon kene ikat sama ke? Sapa jer ada kat ruma masa tuh?...mintak nafassssss...

Kak Ika : Alhamdulillah semua dalam ruma selamat..dorang masuk ikot SLIDING DOOR tepi ruma..pintu grail bermangga jer..tapi dorng kopak lar..haihh..sib baik takda sapa yang cedera teruk lar..cuma Afat dan Angah trauma kuttt..rantai maid akak pakai kena tarik dgn dorang..henpon,laptop prof,hardisc Afat,duit hilang byk lar jugak..haihh..

Aku : Akak ok? akak kat mana ni?......(sebab aku dengar sora dia macam lemah semacam jer..sbb tuh tanya)...

Kak Ika : Akak kat spital ni..nak bgtau lar kang ko sentap akak tak bgtau ko..kaki akak cedre sket..

Aku : Apa kes bole cedre? Bertendang dengan malaun2 tu ker?

Kak Ika : ishhhh..tak koser aku eh...akak panic lar bila malaun tuh tanya mana letak barang kemas semua..kalau tak bgtau aku 'r***l'..soooo dalam pada malaun tuh suruh kitorang klua dari bilik akak,akak trus selinap klua ikot tingkap bilik dan terjun ke rumah jiran sebelah..masa landing bawah kaki akak terpijak pasu jiran tuh..tapi nasib baik tingkap bilik akak tuh akak tak lock kebetulan plak sangat sangatttttttttt..terus akak ketuk pintu rumah jiran..mintak tolonggggggg...

Aku : Fuiyoooooooooo..cayalah kak ika..

ok stop perbualan sampai situ sajalah ek..aku tak nak story lebih sangat..banyak yang aku tanya sbenanya..dan banyak cerita jugak..cukup lah korang tau macam mana kejadian tuh berlaku..aku tak nak mengulas lebih-lebih sangat pasal kejadian ngeri tu..cukup sekadar menjadi iktibar pada aku dan korang kutt..

sooooo lepas jebun balik dari keje dia, kami zass ke hukm specialist..sampai je bilik tengok dia rileks2 sengeh2 layan astro..hahahaha..cool lah granny arissa ni...lepak sana lama ok..beselah kami kalau dah berborak mmg tak ingat masa...haha..

kak ika tahan ward kat sana..sebelum dibawa ke hukm kak ika kena tahan ward kat putrajaya tapi sebab doctor kat sana takda yang pakar pasal tulang2 ni aku tak tau la nak panggil apa..term term doctor ni aku tak tau sgt..so terus dia mintak permission tukar spital ke hukm..sebab di hukm specialist ada doc. yang pernah rawat dia masa dia karate sinki bilik air dia..haha..dannnn ada jugak doctor yang bagus dalam bidang tulang2 ni tau..if im not mistake doc. yg rawat kak ika ialah Dr. Mohd Hassan Syukur, Pakar Traumatology.

haihhhh..apa apa pun semoga cepat sembuh ye kak ika..

cedera kaki nampak nya tak serius mana lar..tapinyaaa berbirat-birat biru lar kat tumit kaki kanan dan kaki sebelah kiri sudah kena simen.. kak ika u r superwoman..



ini 1st time aku masuk Hukm Specilist ni..jakun kuttt :)
oh ward dalam suma nama jenis kain..
Ward Songket, Ward Baldu, Ward Sutera larr :p


cepat sembuh tau..minum susu kambing byk2..
 

abaikan wanita sedang sengeh tu..tgk arissa na terkam kaki granny ika dia..
lebam dan bengkak kann..siannn





 



Feb 13, 2011

Penat Tapi Hati Penuh Dengan Bunga..

Posted by Hidayah Manan at Sunday, February 13, 2011 0 comments
Salam Ahad.

Pernah ke tak? Korang mengalami kepenatan melampau tapi hati korang penuh dengan bunga-bunga bahagia..itu dia yang dialami oleh arissa..eh..ehh..biarkan aku guna nama anak aku..

Kembali berbelog akhirnya..ya ampun banyak benda mahu cerita..hari-hari bukak tutup tenguk belog sendiri tapi tak update apa-apa pun..penat menjaga dua buah hati yang macam-macam ragam..dalam facebook sahaja aku beria-ia sedikit..motif dalam facebook aku rajin..sebab bila aku tempel pics or meroyan dalam facebook kanggg ado sajork yang mengomen kat profile aku tuh..so semangat sket larrr..hahaha

oh yaa.. kita start dengan date lar ek..senang sket ikut tentatif bila bercerita barulah tak merapu kannn..hidayah bila dah start merapu akan terbabas susah nak U turn balik..hahaha

Selasa , 1 feb '11 >>
arissa baru jer terer meniarap dengan sendirinya..itu pun payahhhhhhhhh dia nak tolak badan dia supaya mniarap..vontot berat kannn..hahaha..

Khamis, 3 feb '11 >>
CNY, aku ditinggalkan bersama-sama arissa, berdua-dua di rumah..sedih..bukan, bukan kena tinggal untuk selamanya.. COIIIII..mintak simpang suma itu.. kena tinggal skjp je pun..tapi tetiba mood betukar menjadi riang ria..hep..hep horayyyy!!! sebabbbbbb ibu arissa datang menemankan kami..klin datang satu family dia datang untuk memeriahkan rumah dan melepas rindu kat arissa dalam masa yang sama mahu tenguk arissa-si bontot-berat itu mniarap..hahahaaa..dan lagi menjadi meriah dengan kehadiran berkotak-kotak kay-ep-C pada malam kami ditinggalkan jebun..hoyeh..hoyeh..

Jebun pegi mana pulak?? Jebun balik kg.Tepen di hari tersebut..balik kejap je pun bermalam 1hari di sana, bawa mak dan adik dia melawat mak uda..mak uda get well soon yee..aminnn..asalnya aku nak ikut balik kg tapi kereta tak muat..kalau aku single mungkin diselitkan jgk lar..tapinya ada arissa ada sedikit pening nnt..so tinggal lah kami..

Arissa kena tinggal dengan daddynya?? ohhh..susah hokeyyy..kerana setiap malam arissa akan diboyankan..kemudian dipindahkan ke bilik..kemudian dibobok sampai puting kat mulut arissa tercabut sendiri..kemudian untuk sekian-sekian time akan diberi susu (botol) OLEH daddynyaaa..  Mummy buat apa?? weh..aku duduk diam-diam sambil tolong apa yang patut sahaja sebab mahu kasi 'chan' kat bapaknya dan anaknya manja-manja.. siang turn aku dibuli bermanja dengan arissa so malam turn jebun la pulak..heeeee..

Jumaat, 4 feb '11 >>
Siang hari ::
tunggu jebun pulang..dalam pukul 3pm gitu jebun sampai ruma terus zass bawa arissa injek bontot checkup ke klang..

Perkembangan berat arissa seumurnya 6 bulan :



>> Alhamdulillah sepanjang 6bulan aku menjaga arissa, dia sehat sajork. Tiada masalah sangat. Demam pun sekadar lite-lite sajork. Awal-awal bulan je dia colic teruk disebabkan BF aku ciput dan tukar2 susu bagai. Tapi bila umur ke 3bulan, dia semakin membesar dan sangat sehat. Peningkatan berat yang kurang memberangsangkan dari 5bln ke 6bln pasal arissa kena sorethroat..selama berminggu-minggu dia kurang na minum susu..aku ada buat entry pasal dia tanak susu tu kan..hah starting on that day..dia kurang gemar nyusu nasib baik na minum air biasa..makan tetap jugak kasi walaupun sedikit jadilah..masa checkup doc mmg kata susu S26 panas..bb akan uk-uk keras..bukan terjadi pada anak aku je anak orang lain pun sama jgk..doc. kasi ubat berak untuk 5hari saja, kalau stools keras jgk kenalah tuka susu..sayang woo mahu tukar susu lain sebab jebun baru je beli stok S26, tapi na buat cmnekan demi taik arissa..sooo, baru je semalam kami pergi beli susu lain bertajuk Enfapro. Kena tunggu 1minggu ni tgk dia serasi ke tak dengan susu ni..


tin kecik dulu..kalau tak serasi jugak kena cari tajuk susu lain.
Tin bawah tu pun ada susu lagi tau..
aku na bg jebun minum supaya jebun pon bole sehat mcm arissa..hahaha


Malam hari ::
di rumah klin..selebret arissa (6 bulan) dan eryna (6bulan 2minggu)..sukanyaaaa..
rasa macam semalam perut aku dibelah mengeluarkan arissa, rasa ngilu ditempat belah tu pun masih terasa lagi..
bila lihat anak sendiri depan mata menguit-guit kiri-kanan mintak digigit diangkat dan segala sakit boleh jadi hilang lah..
mummy doakan arissa dan eryna jadi anak yang baik-comel-ringan tulang-bijak-suka nolong kat dapur-cargas-etc.-etc.-...aminnnnn etc. etc. .. ^_________^

pakai kan baju sama..baju pun ibu beli kan. hehe

santek kek ibu beli..tq ibu ^____^









'pap'

Sabtu, 5 feb '11 >>
Siang hari ::
Pergi kenduri tunang kawan aku,Sri AnNisa..kawan skool menengah..
Gila panas hari itu..arissa tak selesa..mummy lagi lagi la tak selesa..tak lepak lama pun sebab member yang lain pun ada hal masing2..selamat bertunang ye Sri..ohh..tunangnya budak ex-matric aku dulu..ex-clasmate aku jgk masa di matric..toingggg..dunia ini kecikkkk je sbenanya..kalau aku tau perjalanan yang DiAtas tuliskan, awal2 lagi sudah aku kenenkan Siddiq dgn ko Sri oiii...hahaha

Malam hari ::
sebelum maghrib dah ada di desa mutiara then pas maghrib zass ke rumah adik perempuan jebun di flora d'sara..tak jauh dari rumah kami pun..ada makan-makan kat sanaaa..sedapppp..hubby adik jebun terror masakkkkk..bagussss..pandai kak dodie carik suami..ooo..ada potong kek jugak untuk arissa..
Lepak sampai perut kenyang kemudian balik rumah kami..








'pappp'

Ahad, 6 feb '11 >>
Siang hari ::
ke rumah mentua lepak2..sambil diurut oleh adik ipar jebun dari surabaya..adik ipar superpower..
Alhamdulillah..hilang sedikit sakit-sakit di tangan dan lutut aku..sukanyaaaaaaa...

Malam hari ::
Adik jebun ajak lepak2 uptown d'sara..jebun sajork yang pergi aku dan arissa pengsan di rumaaaaaa..penat wehhhh...

Isnin, 7 feb '11 >>
Dapat berita best..
Buat aku tersenyum 24/7
Tahniah Acik!!!!!!!!
InsyAllah aku dapat anak buah lagi tahun ini...hoyehhhhhhh...

...penuh jadual hujung minggu hakak yang lepas kan..mana lah jebun tak kena demam..walaupun dia kata suspek poisoning..tapi aku suspek jebun kurang rehat..

Feb 10, 2011

saya jadi kurang menarik jika tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat

Posted by Hidayah Manan at Thursday, February 10, 2011 0 comments
selamat petang...

baru balik dari klinik..jebun demam..dari semalam..punca dari keracunan makanan..musykil nya di sini..apa yang dia makan kat rumah adalah apa yang aku makan jugak lar..aku sihat sejahtera sajork tapi badan ni sengal sana sini..aishooo..arissa baru jer baik dari demam, sekarang ni daddy pulak demam..mummy?? Mummy tidak boleh demam..mummy kena kuat..kuat..kuatttttttttttttttttttt!!!

ada cerita pasal tiup kek
nanti lah cerita
penat

Feb 2, 2011

Arissa Sudah Boleh Meniarap..Hoyeh Hoyeh

Posted by Hidayah Manan at Wednesday, February 02, 2011 0 comments
..arissa secara betul betul tanpa bantuan tanpa menunjal bontotnya tanpa memaksa tolak badannya- sudah  bole meniarap dengan sendirinya semalammmmm!!!!! hoyehhhhh.. susa hokeyyyy...na suh arissa ni meniarap..dah la bontot besau, banyak babats(lipat), drumstick tebal, malas plak tuh..fuhhh memang lar anak jebun ni...jika di buat perbandingan arissa dengan anak kakak aku (eryn lahir 2minggu awal dari arissa) anak kakak aku lagi serba serbi pantas..hahaha..padahal arissa masa umur dia 2minggu kut dia minum susu bf kakak aku jgk (aku punya tets susu tak kluar banyak tp demand dari anak aku tinggi)..so patutnya sama sama bergerak pantas la kan?? tapi takda maknanya..

okeh korang tenguk vids kat bawah ni ek...

video

dengan ni

video


atau tak kluar jugak gak.. tgk ni



 

ceritaOHcerita Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez